Torcik jest bardzo szybki w przygotowaniu. Wyglądem przypomina sernik na zimno, jednakże śmietanka sprawia, że jest niezwykle kremowy. Borówki nadają kwaskowatości, którą wyrównuje poziomkowa galaretka. Polecam do kawy!
Składniki:
15 okrągłych biszkopcików
330 ml śmietany 30%
1 fix do śmietany
1,5 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody (do żelatyny)
400 g serka waniliowego
200 g borówek
1 galaretka poziomkowa
450 ml wrzątku do galaretki
Waniliowy torcik z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm rozkładamy okrągłe biszkopty. Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy szklankę w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny. Śmietankę miksujemy na sztywno z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek waniliowy i płynną żelatynę. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy na biszkopty. Na masie układamy borówki. Blaszkę wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Komentarze