Torcik straciatella z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier oraz żółtka. Do ubitych jajek wsypać przesiane mąki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką. Na koniec dodać olej. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Wystudzić. Tortownicę wyłożyć folią, włożyć biszkopt i nasączyć ponczem.
2.Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serki. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlewać strużką do masy, dodać wiórki czekolady. Masę wylać na biszkopt, na masie ułożyć borówki lekko wciskając. Odstawić do stężenia.
3.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i tężejącymi zalać ciasto. Schłodzić.
Komentarze