Torcik straciatella z borówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kawałki czekolady oraz borówka amerykańska zatopione w masie serowo-śmietankowej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    1łyżka kopista kakao
    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    1łyżka cukru
    kieliszek alkoholu
    Masa:
    1/2 L śmietanki 30 %
    2 serki waniliowe po150 g
    3 łyżki cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    tabliczka startej czekolady mlecznej
    Ponadto:
    borówki amerykańskie
    2 galaretki wiśniowe lub o smaku owoców leśnych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik straciatella z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier oraz żółtka. Do ubitych jajek wsypać przesiane mąki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką. Na koniec dodać olej. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Wystudzić. Tortownicę wyłożyć folią, włożyć biszkopt i nasączyć ponczem.
  • 2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serki. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlewać strużką do masy, dodać wiórki czekolady. Masę wylać na biszkopt, na masie ułożyć borówki lekko wciskając. Odstawić do stężenia.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i tężejącymi zalać ciasto. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto serowa straciatella z truskawkami

To może cię zainteresować