Waniliowa rolada biszkoptowa z truskawkami liofilizowanymi

4.75 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Aromatyczne truskawki liofilizowane skryte w kremie waniliowym otulone delikatnym biszkoptem.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej typ 405
    1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
    1 łyżka soku cytrynowego
    4 łyżki gorącej wody
    szczypta soli

    Krem - składniki o temperaturze pokojowej:
    200g masła
    200 ml skondensowanego mleka ( u mnie domowe)
    łyżka ekstraktu waniliowego
    10 g truskawek liofilizowanych
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Waniliowa rolada biszkoptowa z truskawkami liofilizowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując dodajemy sok cytrynowy i cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy - białka po dodaniu gorącej wody powinny jeszcze zwiększyć objętość.
    Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą.
    Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.
  • rolada 2. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone
    Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę.
    Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników.
    Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki.
    Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej.
    Gdy ciasto się studzi sporządzamy krem.
  • rolada 3. Masło miksuję ręcznym mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodaję skondensowane mleko, miksuję do chwili gdy masy się połączą i uzyskam gładki lśniący krem. Pod koniec miksowania wlewam ekstrakt waniliowy.
    Zimny biszkopt rozwijam z ręczników, smaruję kremem, posypuję truskawkami liofilizowanymi i zwijam roladę.
  • rolada 4. Zwiniętą roladę przekładam na tacę.
    Przed podaniem posypuję lekko przetartymi przez sitko truskawkami liofilizowanymi.

Porady

Przepis na domowe mleko skondensowane:/przepis/domowe-mleko-skondensowane-slodzone-2-skladnikowe-bez-mieszania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować