Walentynkowe Ptasie Mleczko

0 (0 ocen)

Delikatne , słodkie , rozpływające się w ustach waniliowe pianki . Idealny prezent na Walentynki .

Składniki:

  • 1 szklanka cukru z prawdziwą wanilią ( ok. 200g )

    5 białek

    5 łyżeczek żelatyny

    woda



    Polewa :

    200g czekolady ( użyłam mlecznej i gorzkiej )

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Walentynkowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę w kształcie prostokąta wykładamy folią spożywczą ( użyłam prostokątnej żaroodpornej formy do zapiekania ) .

    Cukier waniliowy wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą tak aby przykryła cukier . Stawiamy na ogień i gotujemy. Białka lekko ubijamy tak by tylko zaczęły się pienić. Żelatynę zalewamy w drugim rondelku odrobiną wody i delikatnie podgrzewamy ( nie gotujemy ! ) , można również zalać żelatynę wrzątkiem i mieszać aż do rozpuszczenia . Wodę z cukrem gotujemy do próby nitki (120 C). Kiedy syrop jest gotowy wlewamy go cienkim strumieniem do białek, cały czas delikatnie ubijając białka. Dolewamy też żelatynę. Zwiększamy obroty i ubijamy na sztywno. Beza ma ostygnąć w misce podczas ubijania. Gotową bezę przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 2. Gdy pianka stężeje , wyciągamy ją z formy i kroimy na kawałki . Następnie za pomocą foremki wycinamy serduszka .

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( miskę z pokruszoną czekoladą ustawiamy na garnuszku z wrzącą wodą , miska z czekoladą nie może dotykać wody , mieszamy aż do rozpuszczenia ) .

    Każdą piankę oblewamy czekoladą i odstawiamy na pergamin . Całość wkładamy do lodówki by stężały . Przechowujemy w lodówce , choć nie wiem czy Wam się to uda , gdyż znikają błyskawicznie :) Polecam !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować