Walentynkowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę w kształcie prostokąta wykładamy folią spożywczą ( użyłam prostokątnej żaroodpornej formy do zapiekania ) .
Cukier waniliowy wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą tak aby przykryła cukier . Stawiamy na ogień i gotujemy. Białka lekko ubijamy tak by tylko zaczęły się pienić. Żelatynę zalewamy w drugim rondelku odrobiną wody i delikatnie podgrzewamy ( nie gotujemy ! ) , można również zalać żelatynę wrzątkiem i mieszać aż do rozpuszczenia . Wodę z cukrem gotujemy do próby nitki (120 C). Kiedy syrop jest gotowy wlewamy go cienkim strumieniem do białek, cały czas delikatnie ubijając białka. Dolewamy też żelatynę. Zwiększamy obroty i ubijamy na sztywno. Beza ma ostygnąć w misce podczas ubijania. Gotową bezę przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
2.Gdy pianka stężeje , wyciągamy ją z formy i kroimy na kawałki . Następnie za pomocą foremki wycinamy serduszka .
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( miskę z pokruszoną czekoladą ustawiamy na garnuszku z wrzącą wodą , miska z czekoladą nie może dotykać wody , mieszamy aż do rozpuszczenia ) .
Każdą piankę oblewamy czekoladą i odstawiamy na pergamin . Całość wkładamy do lodówki by stężały . Przechowujemy w lodówce , choć nie wiem czy Wam się to uda , gdyż znikają błyskawicznie :) Polecam !
Komentarze