Walentynkowe pączki tracycyjne i kakaowe :)

0 (0 ocen)

Taki nasz mały eksperyment Walentynkowy :)

Składniki:

  • Składniki : ( ok. 50 pączków )

    1 kg mąki ( + 0,5 kg do podsypania )
    1 szk cukru
    1 szk całych jajek ( ok.5-6 sztuk)
    3 łyżki kakao
    200 g margaryny
    2 szk mleka
    100 g drożdży
    szczypta soli
    2 łyżki spirytusu
    1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju do smażenia
    nutella do nadziania
    (+3 łyżki kakao do kakaowych )

    Polewa:
    biała czekolada
    odrobina barwnika w kolorze czerwonym
    kokos
    odrobina mleka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Walentynkowe pączki tracycyjne i kakaowe :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na pączki tradycyjne: Jajka ubijamy z cukrem na parze. Mąkę przesiewamy, dodajemy ubite jajka, mleko, tłuszcz roztopiony i sól. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy drożdże rozpuszczone w odrobinie ciepłego, ale nie gorącego mleka. Na koniec dajemy spirytus i wyrabiamy dalej. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.

    Przepis na pączki kakaowe: Drożdże kruszymy, dodajemy 2 łyżki cukru oraz ciepłe mleko i dodajemy 2 łyżki mąki. Tak stworzony zaczyn ostawiamy pod przykryciem do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka ubite z cukrem na białą puszystą masę. Dosypujemy resztę mąki wraz z kakaem oraz szczyptę soli. Zagniatamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki, dopiero wtedy dodajemy roztopioną ciepłą margarynę i gnieciemy do wchłonięcia tłuszczu, na sam koniec dodajemy spirytus. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.

    Ciasto partiami wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy dwa identyczne kształty, na środku jednego kładziemy nutellę tworząc nadzienie i nakrywamy drugim. Mocno zlepiamy brzegi. Drugim sposobem wykrawania jest zrobienie dwóch kształtów większą foremką/ szklanką. Złączenie ich razem po wcześniejszym nadzianiu i foremką mniejszą ponownie wykroić kształt. Gotowe pączki odkładamy pod przykrycie do napuchnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu pierw górną stronę, a następnie dolną. Odkładamy na talerze wyłożone papierem, by pochłonąć nadmiar tłuszczu. Wystudzone posypujemy pudrem lub polewamy czekoladą.
    My zrobiłyśmy czerwoną polewę i posypałyśmy kokosem.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, podlewając odrobiną mleka. Po rozpuszczeniu dodajemy barwnik czerwony. Polewamy pączki i posypujemy kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować