Walentynkowe oponki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Z racji tego, że w tym roku Tłusty Czwartej i Walentynki są z bardzo krótkim odstępie czasu postanowiłam połączyć oba święta i przygotowałam oponki w kształcie serca. Bardzo spodobały się mojemu synowi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
    3 żółtka
    3 płaskie łyżki cukru pudru
    2 łyżki letniego stopionego masła
    20 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki instant
    4 łyżki zimnego mleka
    szczypta soli
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    2 łyżki spirytusu
    cukier puder do posypania
    olej lub smalec do smażenia
    foremki w kształcie sera (duża i mała)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Walentynkowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w automacie. 1. Ciasto przygotowałam w automacie do pieczenia chleba. Bardzo podoba mi się ta forma przygotowania, ponieważ maszyna dokładnie miesza i utrzymuje stałą temperaturę. Nawet jeżeli w domu nie jest za ciepło nie obawiam się, że ciasto nie wyrośnie. Do pojemnika wlewam kolejno mleko, tłuszcz, żółtka, spirytus. Dodaję skórkę z cytryny, cukier puder, mąkę. W jednym rogu wsypuje sól a po środku pokruszone drożdże. W tym przypadku użyłam świeżych. Ustawiam program na wyrabianie ciasta ( u mnie numer 6).
  • Z ciasta wycinamy serca i smażymy. 2. Po 1,5 godzinie wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Wałkuję na grubość ok. 1 cm. Wycinam duże serca a w ich środkach małe. Oponki smażę z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładam je na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy przestygną posypuje przesianym cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować