WALENTYNKI SZAMPAŃSKIE

1 (1 ocen)

  • 50 min

Uroczy, słodki upominek od serca dla serca, dla zakochanych.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki :
    3 szklanki mąki
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 szklanka oliwy
    1 szklanka szampana
    4 jajka
    cukier waniliowy
    proszek do pieczenia (mały)
    czekolada mleczna (tyle kostek ile ciasteczek)
    cząstki mandarynek
    cukier puder
    barwnik spożywczy czerwony
    dowolne ozdoby
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Walentynki szampańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • WALENTYNKI SZAMPAŃSKIE 1. Żółtka i cukier utrzeć. Dodać cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wlać oliwę i szampan, dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do utartej masy. Delikatnie wymieszać. Wlać do foremek w kształcie serduszek (do 3/4 wysokości). W każde serduszko wcisnąć po kostce czekolady i cząstce mandarynki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temp. 180 st. - 200 st. Cukier puder utrzeć z taką ilością zimnej wody, żeby powstał gęsty, błyszczący lukier. Dodać kilka kropli barwnika i dokładnie wymieszać. Polać ostudzone serduszka. Udekorować w/g uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować