Wafelek ala Knoppers

4.5 (144 ocen)

  • 40 min

Jest przepyszny, szybko znika z talerzy, zachwyca gości.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 arkusze wafli andruty

    Masa orzechowo -czekoladowa:
    200 g masła
    100 g orzechów laskowych
    300 g kremu czekoladowo - orzechowego
    1 łyżka kakao

    Masa mleczna:
    2 szklanki mleka w proszku
    150 g masła
    1/4 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy

    Polewa:
    100 g masła
    2 tabliczki czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafelek ala knoppers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knoppers 1. Przygotowujemy masę mleczną. W małym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim cukier i cukier waniliowy. Ucieramy masło na gładką, puszystą masę, a następnie bardzo powoli dodajemy wystudzone mleko, na końcu wsypujemy mleko w proszku i miksujemy na gładką gęstą masę. Masę rozsmarowujemy na jednym waflu i przykrywamy drugim i wkładamy do lodówki przyciskając czymś ciężkim.
  • Knoppers 2. Przygotowujemy masę orzechową. Orzechy należy uprażyć na patelni, a następnie obrać skórkę i posiekać. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy krem czekoladowo - orzechowy, kakao a kiedy konsystencja jest już jednolita dodajemy orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Wyjmujemy wafel z lodówki i wykładamy, przykrywając ostatnim waflem.
  • 3. Gdy całość stężeje rozpuszczamy czekoladę z masłem, najlepiej w kąpieli wodnej, tak by miska nie dotykała wody. Po wymieszaniu i lekkim ostudzeniu oblewamy polewą czekoladową. Kiedy polewa wystygnie kroimy na kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować