Udka kurczaka marynowane w przyprawie do drobiu pikantnej całą noc, pieczone w rękawie w piekarniku są mocno zrumienione i z chrupiącą skórką..........SMACZNEGO!!!
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Udka kurczaka 4 sztuki duże,
przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie,
sól 2 łyżeczki,
przyprawa w płynie 3 łyżki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki
W rękawie pieczone na rumiano udka kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Duże udka kurczaka przeciąć na połowę i jest pałka i podudzie, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
W misce większej wymieszać olej rzepakowy z przyprawą do kurczaka pikantną, przyprawą w płynie, solą, włożyć porcje kurczaka i dokładnie w marynacie wymieszać, schować do lodówki na kilka godzin.
2.Rękaw do pieczenia umieścić w blaszce do pieczenia, powkładać do rękawa porcje kurczaka, wlać marynatę, mocno zawiązać rękaw, piec w nagrzanym piekarniku na 220C, granie góra/dól około 50 minut.
3.Następnie rękaw rozciąć na środku i piec w termoobiegu na 160C około 10 minut, podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze