Uszka z grzybowym farszem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to potrawa bardzo pyszna. Nauczyłam się ją robić od mojej prababci .

  • 60 min

Składniki:

  • - Kapelusze borowików ugotowanych w wywarze
    - 1 cebula
    - płaska łyżka masła
    - sól i pieprz
    - 2 łyżki tartej bułki
    Ciasto:
    - szklanka mąki
    - szczypta soli
    - surowe żółtko
    - łyżka oliwy
    - 1/2 szklanki ciepłej wody
    - mąka do posypania stolnicy
    - sól
    - łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Uszka z grzybowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Ugotowane grzyby najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę.Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle ,gdy się zeszkli , łączymy z grzybami, całość przez chwile zasmażamy,dodajemy przyprawy,tartą bułkę i odstawiamy do wychłodzenia .
  • 2. Ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione,gładkie i sprężyste cisto pozostawiamy na 10 minut by " odpoczęło " .
    Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy w kwadraty o boku 3cm,na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczką farszu,składamy po przekątnej i zalepiamy boki trójkąta, 2 rogi pozostałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.
  • 3. Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy w osolonej, z dodatkiem łyżki oleju wodzie,gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 3 min. Po wyjęciu uszek za pomocą łyżki cedzakowej można je delikatnie posmarować tłuszczem by się zbyt mocno nie skleiły. Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.

Porady

Najlepiej je zalać bardzo gorącym barszczem czerwonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zawijańce z farszem grzybowym

To może cię zainteresować