Uszka z grzybowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Ugotowane grzyby najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę.Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle ,gdy się zeszkli , łączymy z grzybami, całość przez chwile zasmażamy,dodajemy przyprawy,tartą bułkę i odstawiamy do wychłodzenia .
2.Ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione,gładkie i sprężyste cisto pozostawiamy na 10 minut by " odpoczęło " .
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy w kwadraty o boku 3cm,na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczką farszu,składamy po przekątnej i zalepiamy boki trójkąta, 2 rogi pozostałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.
3.Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy w osolonej, z dodatkiem łyżki oleju wodzie,gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 3 min. Po wyjęciu uszek za pomocą łyżki cedzakowej można je delikatnie posmarować tłuszczem by się zbyt mocno nie skleiły. Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.
Porady
Najlepiej je zalać bardzo gorącym barszczem czerwonym.
Komentarze