Szarlotka z Galaretką

4.5 (164 ocen)

  • 40 min

Ten przepis dała mi babcia. Jest bardzo dobry polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • jajka 5 szt
    cukier 1 szklanka
    mąka 1 szklanka
    mąka ziemniaczana 2 łyżka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    sól szczypta
    śmietana 0,5 litr
    masa
    jabłka 2 kg
    galaretka pomarańczowa 2 szt
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Zmiksować żółtka z cukrem, dodać białka, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wszystko delikatnie wymieszać, wylać na blachę i upiec biszkopt.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć, obsmażyć, dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać. Letnią masę wyłożyć na zimny biszkopt, włożyć do lodówki.
    Ubić śmietanę, wyłożyć na ciasto, posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować