Przepis na dwa leciutkie bochenki chleba z pyszną chrupiącą skórką.
14 godz.
Średni
Składniki:
Pierwszy etap, wieczór poprzedzający dzień wypieku chleba:
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
25 g drożdży świeżych
300 g zimnej wody
drugi etap, dzień wypieku chleba:
400 g mąki pszennej, typ 700
350 g mąki pszennej, typ 480
2-3 łyżki kminku całego
3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
garść prażonej cebulki
1 łyżka soli
350 g zimnej wody
Ulubiony chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką i kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem, poprzedzający dzień wypieku chleba robimy zaczyn z mąki, drożdży i wody ( etap pierwszy). Nakrywamy folią spożywczą i zostawiamy na noc ( około 10 godzin).
Można sobie przygotować w osobnej misce wszystkie suchy produkty, które będą nam potrzebne następnego dnia do robienia chleba.
Rano następnego dnia mieszamy gotowy zaczyn. Dodajemy partiami i na zmianę suche produkty i wodę, cały czas mieszając łyżką drewnianą. Posiadacze robotów kuchennych mogą wyrobić ciasto specjalnym hakiem.
Gdy składniki się dobrze połączą zostawiamy ciasto na około godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z miski na posypaną mąką pszenną stolnicę i chwilę zarabiamy. Składamy na kopertę kilka razy i odstawiamy z powrotem do miski na godzinę.
Po godzinie powtarzamy czynności i formujemy dwa bochenki chleba, obficie posypując je mąką żytnią. Możemy je przełożyć do specjalnych koszyczków lub zostawiać do wyrośnięcia na stolnicy, przykrytej ściereczką.
Nagrzewamy piekarnik do około 210 stopni. Wyrośnięte chlebki wkładamy do gorącego piekarnika na około 45-55 minut.
Komentarze