Udka z kurczaka zapiekane z kapustą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, mieszamy z oliwą, octem balsamicznym i przyprawą. Udka dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso „przeszło” przyprawami. Ja odstawiam na noc.
Kapustę kroimy. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka.
Na dni brytfanki układamy kapustę, następnie ziemniaki, marchewkę i mięso, na górę kładziemy cebulę.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 80- 90min w temperaturze około 200° C. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i podpiekamy mięso około 15-20 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz wielkości udek. Wyłączamy piekarni, mięso posypujemy startą mozzarellą i odstawiamy, aby ser się roztopił. Smacznego!
Komentarze