Udka z kurczaka zapiekane z kapustą i ziemniakami

4.64 (22 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Pyszne i niedrogie danie obiadowe, które praktycznie robi się samo .

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki: na 4 porcje
    • 4 pałki z kurczaka,
    • 4 uda z kurczaka,
    • 20g kapusty,
    • 7-8 ziemniaków,
    • średnia marchewka,
    • 1 średnia czerwona cebula,
    • 2-3 łyżki startej mozzarelli,
    marynata:
    • 2 ząbki czosnku,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • 1 łyżka octu balsamicznego,
    • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros,
Wystaw ocenę:

4.64 (22 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Udka z kurczaka zapiekane z kapustą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka z kurczaka zapiekane z kapustą i ziemniakami 1. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, mieszamy z oliwą, octem balsamicznym i przyprawą. Udka dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso „przeszło” przyprawami. Ja odstawiam na noc.
    Kapustę kroimy. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka.
    Na dni brytfanki układamy kapustę, następnie ziemniaki, marchewkę i mięso, na górę kładziemy cebulę.
    Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 80- 90min w temperaturze około 200° C. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i podpiekamy mięso około 15-20 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz wielkości udek. Wyłączamy piekarni, mięso posypujemy startą mozzarellą i odstawiamy, aby ser się roztopił. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować