Udka z gęsi w sosie własnym z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.skórkę na gęsi ponacinać, sok z pomarańczy wycisnąć do miski, wsypać kucharka, pieprz, paprykę, włożyć udka gęsie do marynaty najlepiej na całą noc w lodówce
2.
garnek szybkowara rozgrzać i podsmażyć z każdej strony udka, nadmiar tłuszczu wytopionego odlać, przyda się np. do bigosu
3.wlać wodę do udek, wsypac majeranek i cząber, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotowac na mniejszym ogniu z40-45 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie...............
udka wyjąć na talerz, do wywaru wsypać mąkę i mikserem wszystko zmiksować, zagotować do zagęszczenia sosu, podawać z ziemniakami np. czerwoną kapustą
Komentarze