Udka w marynacie miodowo-musztardowej

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo się cieszę, gdy widzę, że moje dania smakują.

Składniki:

  • ● 8 udek z kurczaka
    ● 125 ml płynnego miodu
    ● 4 łyżki musztardy Dijon
    ● 4 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
    ● 4 łyżki białego octu winnego
    ● 2 łyżki oleju słonecznikowego
    ● sól, pieprz
    ● natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w marynacie miodowo-musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy. Ostrym nożem robimy trzy równoległe nacięcia. Udka wkładamy do dużego niemetalowego naczynia.
  • 2. Miód, musztardy, ocet i olej mieszamy, doprawiamy solą
    i pieprzem. Udka smarujemy marynatą, również w nacięciach. Naczynie przykrywamy folią i na 1,5 godziny wkładamy do lodówki.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 °C. Udka wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym jedno przy drugim. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż mięso się zrumieni.
  • 4. Na talerzu udka posypujemy posiekaną natką. Podajemy z ziemniakami polanymi sosem z pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Musztarda Udka z kurczaka

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować