Udka kurczaka z pigwą

0 (0 ocen)

  • 9 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Czasami próbujemy na własne ryzyko. Czasami wpada to do kosza, jednak częściej do naszego menu. Mięso z kurczaka jest dosyć wdzięcznym tematem i wspaniale łączy się z ulubionymi dodatkami. Pigwa to jesienny owoc, który można zastosować w kuchni wytrawnej.

  • 9 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    4 łyżki pigwy w syropie
    1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
    50 ml sosu sojowego cytrusowego
    25 g ostrej przyprawy do kurczaka
    1 szklanka maślanki
    1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
    3 ząbki czosnku
    500 g ziemniaków
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 mały seler
    4 łyżki sezamu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Udka kurczaka z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka kurczaka z pigwą 1. Pigwę, lubczyk, sos sojowy, przyprawę, maślankę, pieprz zielony, przeciśnięty czosnek, starte jarzyny, pokrojone ziemniaki, mieszamy. Oprószamy solą i pieprzem.
    Udka z kurczaka nakłuwamy, mieszamy z marynatą, odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
    Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, mięso oprószamy sezamem, przykrywamy i pieczemy 30 min w 180°C. Następnie przez 20 min bez przykrycia w termoobiegu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować