Ucierane makowo-waniliowe ciasto z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto dla smakoszy czereśni. Proste i smaczne!

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • około 300 g mąki pszennej
    4 jajka
    250 g rozpuszczonego masła
    2 łyżki śmietany 18 %
    1 szklanka suchego maku
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    skórka starta ze sparzonej cytryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 kg czereśni
    oraz cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane makowo-waniliowe ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie opłukać , można usunąć pestki lecz niekoniecznie.
    Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
    Jajka utrzeć z cukrami na puch do białości ,dodać roztopione masło i mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia.
    Połowę masy przełożyć do drugiej miseczki.
    Do tej połowy masy masy dodać suchy mak oraz skórkę z cytryny ,wymieszać.
    Podłużną formę koksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto makowe , ułożyć połowę czereśni a następnie wyłożyć ciasto waniliowe i na wierzchu ułożyć pozostałe czereśnie, lekko je wciskając w ciasto.
    Piec w temperaturze 190oC około40 - 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
    Smacznego.

Porady

piekłam z całymi czereśniami z pestkami forma podłużna 26 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować