około 300 g mąki pszennej
4 jajka
250 g rozpuszczonego masła
2 łyżki śmietany 18 %
1 szklanka suchego maku
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
skórka starta ze sparzonej cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg czereśni
oraz cukier puder do oprószenia ciasta
Ucierane makowo-waniliowe ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie opłukać , można usunąć pestki lecz niekoniecznie.
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Jajka utrzeć z cukrami na puch do białości ,dodać roztopione masło i mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia.
Połowę masy przełożyć do drugiej miseczki.
Do tej połowy masy masy dodać suchy mak oraz skórkę z cytryny ,wymieszać.
Podłużną formę koksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto makowe , ułożyć połowę czereśni a następnie wyłożyć ciasto waniliowe i na wierzchu ułożyć pozostałe czereśnie, lekko je wciskając w ciasto.
Piec w temperaturze 190oC około40 - 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Porady
piekłam z całymi czereśniami z pestkami
forma podłużna 26 cm.
Komentarze