Ucierane ciasto z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
Do dużej miski wybić jajka, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem. Ucierać co najmniej 4 minuty. Po tym czasie cienkim strumieniem wlewać olej i cały czas ucierać, następnie dodawać mleko i maślankę (oba płyny w temperaturze pokojowej).
2.Dodać mąkę i dokładnie wymieszać całość. Formę do pieczenia 32*27 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i wyrównać. Sprawione truskawki wcisnąć w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić na blacie 5-7 minut, po czym na tarce o drobnych oczkach zetrzeć czekoladę bezpośrednio na ciasto. Ostudzić zupełnie, wyjąć z formy, pokroić. Smacznego!
Komentarze