Ucierane ciasto z truskawkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty i smaczny przepis, zawsze wyjdzie, zapraszam:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 565 g mąki
    1/2 szklanki maślanki
    1/2 szklanki mleka
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    4 jajka rozm. M
    350 g truskawek
    4-5 kostek czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto ucierane Ciasto

Ucierane ciasto z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
    Do dużej miski wybić jajka, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem. Ucierać co najmniej 4 minuty. Po tym czasie cienkim strumieniem wlewać olej i cały czas ucierać, następnie dodawać mleko i maślankę (oba płyny w temperaturze pokojowej).
  • 2. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać całość. Formę do pieczenia 32*27 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i wyrównać. Sprawione truskawki wcisnąć w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić na blacie 5-7 minut, po czym na tarce o drobnych oczkach zetrzeć czekoladę bezpośrednio na ciasto. Ostudzić zupełnie, wyjąć z formy, pokroić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też przepis na puszyste ciasto z owocami
 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować