Ucierane ciasto z jabłkami i orzechową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrami do białości. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać roztopione masło oraz mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko. Białka ubić na sztywno i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na tortownice wysmarowaną tłuszczem. Jabłka obrać, przekrouc w ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych i ułożyć na cieście, lekko je dociskając. Orzechy wymieszać z cukrem i posypac wierzch ciasta. Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, d suchego patyczka.
Porady
Tortownicę można wyłożyć papierem i posmarowac tłuszczem.
Komentarze