Ciasto ucierane z budyniem i jabłkami

4.5 (197 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Podobno to jedno z najstarszych ciast i aż wstyd się przyznać, ale piekłam pierwszy raz... Wyszło przepysznie!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na blachę 39 cm x 25 cm:
    * 6 jajek
    * 1,5 kostki margaryny
    * 1,5 szklanki mąki tortowej
    * 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    * 1,5 szklanki cukru
    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ponadto:
    * 1,5 kg jabłek
    * 0,5 szklanki cukru
    * 4 budynie wanilinowe
    * 1 l mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Ciasto ucierane z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

    Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Na samym końcu ubić pianę z białek i delikatnie zmieszać z resztą ciasta.

    Ugotować budyń z cukrem według przepisu na opakowaniu.

    3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, ułożyć odciśnięte z soku jabłka, zalać gorącym budyniem i wylać resztę ciasta.

    Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować