1.Zagniatamy kruche ciasto.
Połowę wykładamy na natłuszczoną
blachę (24x34 cm) i smarujemy
powidłami, a z reszty
lepimy pierogi z masą makową.
Wykładamy na ciasto. Pieczemy
na złoty kolor w 180 °C.
2.Rolada: białka ubijamy. Dodajemy
cukier, żółtka i mąkę
z proszkiem. Wylewamy na
wyłożoną pergaminem blachę (24x34 cm). Pieczemy 15 minut
w 200 °C. Wykładamy na
ściereczkę i ciepłe zwijamy
w rulon. Studzimy. Smarujemy
marmoladą. Kroimy w plastry.
3.Masa: budyń gotujemy na
mleku z cukrem. Studzimy. Dodajemy
do utartego masła.
4.Na ciasto wykładamy masę,
plastry rolady, w puste miejsca
wkładamy osączone owoce.
Zalewamy tężejącą galaretką.
Komentarze