Tygrysek

5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczenie ciast sprawia mi dużą przyjemność.

Składniki:

  • ● puszka masy makowej
    ● 2 galaretki
    ● 4-5 łyżek marmolady
    ● mały słoik powideł śliwkowych
    ● puszka brzoskwiń
    Kruche ciasto:
    ● 3 szkl. mąki pszennej
    ● kostka margaryny
    ● 3/4 szkl. cukru pudru
    ● 2 łyżki gęstej śmietany
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 4 żółtka
    ● 1/3 łyżeczki amoniaku
    Rolada:
    ● 4 jajka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. mąki
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 1/2 l mleka
    ● 2 op. budyniu wanil.
    ● kostka masła
    ● cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Tygrysek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy kruche ciasto.
    Połowę wykładamy na natłuszczoną
    blachę (24x34 cm) i smarujemy
    powidłami, a z reszty
    lepimy pierogi z masą makową.
    Wykładamy na ciasto. Pieczemy
    na złoty kolor w 180 °C.
  • 2. Rolada: białka ubijamy. Dodajemy
    cukier, żółtka i mąkę
    z proszkiem. Wylewamy na
    wyłożoną pergaminem blachę (24x34 cm). Pieczemy 15 minut
    w 200 °C. Wykładamy na
    ściereczkę i ciepłe zwijamy
    w rulon. Studzimy. Smarujemy
    marmoladą. Kroimy w plastry.
  • 3. Masa: budyń gotujemy na
    mleku z cukrem. Studzimy. Dodajemy
    do utartego masła.
  • 4. Na ciasto wykładamy masę,
    plastry rolady, w puste miejsca
    wkładamy osączone owoce.
    Zalewamy tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mak Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować