Inny Tygrysek

0 (0 ocen)

Zmodyfikowana wersja Tygryska, powiedziała bym że smaczniejsza wersja Tygryska. Dzięki masie mamy troszkę egzotyczny i inny posmak. Uwaga ciasto zwraca uwagę i jako pierwsze znika ze stołu. Naprawdę godne polecenia

Składniki:

  • Ciasto
    3 szklanki mąki tortowej
    1 kostka margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżka proszku do pieczenia
    4 żółtka

    Rolada
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa
    1 szklanka mleka
    1 szklanka syropu z ananasa w puszce
    1 galaretka cytrynowa
    1 duży budyń na 3/4 l waniliowy lub śmietankowy
    1 kostka masła

    Dodatkowo
    1/3-1/2 puszki masy makowej
    2 galaretki cytrynowe
    1 galaretka truskawkowa
    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Dżemy

Inny tygrysek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedna część wykładamy na blachę o wymiarach ok 25x38. Na ciasto smarujemy ok 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki. Z pozostałego ciasta lepimy pierogi z masa makową . Wykładamy na ciasto, Pieczemy na złoty kolor ok 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. Rolada
    Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na formę ( około 25x38) Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Ciepły biszkopt zwijamy w roladę i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do ostygnięcia
  • 3. Syrop zagotowujemy. W mleku rozrabiamy budyń. Wlewamy na gotujący się syrop. Mieszamy aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy sypką galaretkę, Mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
  • 4. Galaretkę czerwoną rozrabiamy w 0,4 l wody. Przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do całkowitego stężenia.
  • 5. Przełożenie
    Na ciasto wykładamy masę. Roladę smarujemy pozostałym dżemem,kroimy w paski i układamy na masie. W puste miejsca wykładamy kawałki całkowicie stężałej czerwonej galaretki. Całość zalewamy 2 żółtymi galaretkami rozrobionymi 0,8 l wody

Porady

Możemy do masy użyć pozostałego syropu z brzoskwiń Masę możemy modyfikować zmieniając smak galaretki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Galaretka Mak Masa makowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Egzotyczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować