Ciasto Tygrysek

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

Kolejne pyszne ciasto, trochę pracochłonne, ale pyszne więc warte wypróbowania. Pięknie się prezentuje i też tak smakuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto

    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki gęstej śmietany
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki amoniaku
    Mak

    250 g maku mielonego gotowego
    bakalie
    2 łyżki masła
    1 jajko
    Rolada

    4 jajka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa

    1/2 l mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    1 kostka masła
    cukier waniliowy
    cukier puder do smaku
    Dodatki

    3 galaretki smak dowolny
    5 łyżek marmolady
    mały słoik powideł
    brzoskwinie w puszce
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto tygrysek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolada

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na największej blaszce 24x39 cm wyłożonej papierem i pieczemy około 12 - 15 minut w 180 C , sprawdzamy patyczkiem nie możemy ciasta przesuszyć bo wówczas rolada nam popęka. Ciasto wykładamy na ściereczkę posypana cukrem kryształem i zwijamy w rulon. Gdy lekko przestygnie delikatnie rozwijamy i smarujemy marmoladą, ponownie zwijamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Mak

    Ja kupiłam gotowy zmielony należy go przyrządzić według przepisu na opakowaniu i na końcu dodać jajko. Można użyć gotowego z puszki.

  • 3. Masa

    Ja przyrządziłam z podwójnej porcji czyli z 1L z tym że dodałam tylko 3 budynie i 1 opakowanie cukru waniliowego, reszta podwójnie.
    Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodając budyń. Słodzimy do smaku.
  • 4.
    Ciasto kruche

    Z podanych składników zarabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto smarujemy powidłami. Resztę ciasta rozwałkowujemy i robimy pierogi z nadzieniem z maku, układamy na posmarowanym cieście. Pieczemy około 15-20 minut do suchego patyczka. Studzimy.
  • 5. Złożenie

    Ciasto kruche z pierogami , masa budyniowa, plastry rolady, pomiędzy pokrojone drobno brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką 3 rozrobić w 1 L wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować