Tygrysek

4.97 (150 ocen)

  • 50 min

Bardzo fajnie się prezentuje na imprezowym lub świątecznym stole

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    1 kostka margaryny
    3/4 szkl. cukru pudru
    2 łyżki gęstej śmietany
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki amoniaku

    Mak:
    20 dag sparzonego i zmielonego maku
    1-2 łyżki masła
    1 jajko
    2 łyżki miodu
    olejek migdałowy
    bakalie
    cukier do smaku

    Masa:
    1/2 l mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    1 kostka masła
    cukier do smaku

    Dodatkowo:
    Biszkopt z 4 jaj zwinięty na roladę
    3 galaretki zielone
    4-5 łyżek twardej marmolady
    1 mały słoik powideł śliwkowych
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.97 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tygrysek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roladę wysmarować marmoladą, zwinąć.
  • 2. Ciasto
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części, jedną wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę, a z drugiej zrobić pierogi z makiem.
  • 3. Mak
    Masło roztopić, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i robić pierogi. Wierzch ciasta przygotowanego wcześniej posmarować powidłami i ułożyć na nim pierogi. Upiec.
  • 4. Masa
    Ugotować budyń i utrzeć z masłem

  • 5. Przełożenie placka: Kruche ciasto z pierogami- masa budyniowa- plastry rolady- pomiędzy nimi cząstki brzoskwiń- zalać tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować