Tygrysek

0 (0 ocen)

Kolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych. Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki
    1 kostka masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki gęstej śmietany
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki amoniaku

    Masa makowa:
    20 dag sparzonego i zmielonego maku
    1-2 łyżki masła
    1 jajko
    2 łyżki miodu
    olejek migdałowy
    bakalie
    ewentualnie cukier do smaku

    Masa budyniowa:
    1/2 litra mleka
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    1 kostka masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    sok z 1 cytryny

    Dodatki:
    3 opakowania galaretki żółtej
    4-5 łyżek marmolady
    1 słoik powideł
    1 puszka brzoskwiń

    Rolada biszkoptowa:
    3 jajka
    6 łyżek cukru
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Galaretki Pierogi

Tygrysek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tygrysek 1. Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam.
  • tygrysek 2. Masa makowa- masło roztapiam, dodaję resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła.
    Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na każdy nakładam masę makową
  • tygrysek 3. i zlepiam pierożki.
    Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam.
  • tygrysek 4. Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam dodaję porcjami do masy, wymieszam i piekę w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut w temperaturze 180'C. Upieczone od razu zwijam i odstawiam by ciasto przestygło.
  • tygrysek 5. Masa budyniowa- Na mleku gotuje budyń, studzę. masło ucieram z cukrem na pianę dodając porcjami zimny budyń. Dla przełamania słodyczy masy dodaję sok z cytryny lub limonki.
    Gotową masę wykładam na ciasto z pierożkami.
  • tygrysek 6. Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą,
  • tygrysek 7. ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki brzoskwiń.
  • tygrysek 8. Wszystkie galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i tężejącą polewam wierzch ciasta. Całość odstawiam do całkowitego stężenia.
  • tygrysek 9. Gotowe ciasto kroje w kwadraty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Galaretka Mak Masa Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować