Twaróg z rukolą i słonecznikiem

5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Błyskawiczna pasta do smarowania pieczywa.

  • 6 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g miękkiego wiejskiego twarogu lub sera białego mielonego
    40 g rukoli
    40 g pestek słonecznika
    1 mały ząbek czosnku
    słodka śmietana
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Pasty do chleba

Twaróg z rukolą i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą, osuszoną i posiekaną rukolę blendujemy razem ze słonecznikiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy ser i blendujemy do uzyskania konsystencji kremowej pasty. Doprawiamy do smaku.

    Ja do pasty użyłam wiejskiego. miękkiego twarogu, nie dodając śmietany. Śmietanę dodajemy wg. własnego uznania.

Porady

* Do pasty możemy również użyć dodatkową porcję słonecznika podprażonego na suchej patelni i po ostygnięciu wymieszać z resztą składników-ja prażony słonecznik użyłam do posypania kanapek. * Kanapki z pastą możemy posypać: tartym serem grana padano, czarnuszką czy prażonymi kawałkami orzechów włoskich; udekorować: pomidorem, papryką, jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznym dodatkiem jest również delikatna w smaku roszponka. * Polecam eksperymentować z dodatkami :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Rukola Czosnek Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować