Zapieczone owoce pod kruszonką nie mają sobie równych! Tego typy wypieki smakują wybornie, czy to na zimno, czy na ciepło! Deser możemy zajadać sam lub z pysznymi dodatkami, takimi jak lody, bita śmietana! POLECAM!
Truskawkowo- czereśniowe crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kokilki smarujemy w środku masłem.
2.Truskawki oraz czereśnie myjemy i osuszamy. Z czereśni usuwamy ogonki i drylujemy. Z truskawek usuwamy szypułki i przekrawamy na połowę.
Na spód przygotowanych kokilek wykładamy truskawki. Na truskawki dajemy czereśnie. Owoce lekko ugniatamy.
3.Całość przykrywamy kruszonką czekoladową.
Deser pieczemy około 25 minut w 180°C. Przed podaniem posypujemy delikatnie cukrem pudrem. Dekorujemy świeżymi owocami.
4.Kruszonka czekoladowa:
Czekoladę kroimy w kostkę.
Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej cukier, otręby oraz masło. W palcach wyrabiamy składniki, aż powstanie kruszonka.
5.Do gotowej dokładamy czekoladę. Mieszamy.
Tak przygotowaną posypkę wykładamy na owoce.
Komentarze