TRUSKAWKOWIEC Z RABARBAREM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki biszkoptowy truskawkowiec przełożony musem truskawkowo-rabarbarowym i bitą śmietaną....Poezja!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 duże jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    1 op. kisielu truskawkowego bez cukru
    szczypta soli
    1-2 łodygi rabarbaru
    Masa śmietanowa:
    400 ml śmietany kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    Mus owocowy:
    300 g truskawek
    5 łodyg rabarbaru
    2 łyżki cukru
    3/4 op. galaretki truskawkowej
    Dekoracja:
    ok. 200 g truskawek
    maczek truskawkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Mus Mus owocowy Musy

Truskawkowiec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kisiel i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem i kisielem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do tortownicy. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, które układamy na wierzchu masy, delikatnie dociskając. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min, aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu przecinamy go na 2 części.
  • 2. Mus owocowy:
    Truskawki i rabarbar myjemy, osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek, a od rabarbaru odcinamy końce i ewentualne liście. Owoce kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i dusimy na wolnym ogniu do momentu aż zmiękną. Następnie do gorącej masy dodajemy galaretkę truskawkową i mieszamy aż galaretka się rozpuści. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zaczyna lekko tężeć, wykładamy ją na dolną część zimnego biszkoptu i wstawiamy do lodówki na około 30 min.
  • 3. Bita śmietana:
    Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i miksujemy aż masa zesztywnieje. Połowę bitej śmietany wykładamy na stężały mus owocowy. Następnie przykrywamy drugą częścią biszkoptu na który wykładamy pozostałą ilość bitej śmietany. Ozdabiamy plasterkami truskawek i posypujemy maczkiem truskawkowym. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować