Ciasto ucierane z musem owocowym i kokosową pianką

0 (0 ocen)

Miękkie i delikatnie wilgotne ciasto ucierane, mus owocowy spulchniony pianą z białek, całość przykryta słodką pianką z białek z dodatkiem kokosa.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    200 g miękkiego masła lub margaryny
    1/3 szklanki oleju
    200 g śmietany 12%
    1 szklanka cukru
    7 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus:
    450 g mieszanych owoców w dowolnej proporcji (maliny, agrest, czerwone porzeczki, drylowane wiśnie) - mogą być z kompotu
    300 g jabłek smażonych z cukrem
    3 łyżki kaszy mannej
    cukier do smaku (około 1/2 szklanki)
    3 białka
    szczypta soli

    Pianka:
    4 białka
    4 łyżki cukru
    6 łyżek wiórków kokosowych
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ucierane z musem owocowym i kokosową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ucierane z musem owocowym i kokosową pianką 1. Na ciasto masło utrzeć z cukrem. Ucierając, dodać kolejno: żółtka, olej, śmietanę, proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną. Masę przełożyć do blachy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto ucierane z musem owocowym i kokosową pianką 2. Piec 15 min (200 st. C).
  • Ciasto ucierane z musem owocowym i kokosową pianką 3. Na mus owoce zblendować, dodać jabłka, cukier i kaszę manną. Całość wymieszać i odłożyć na co najmniej 1 godzinę do napęcznienia kaszy.
  • Ciasto ucierane z musem owocowym i kokosową pianką 4. Z białek (zimne - z lodówki) i szczypty soli ubić pianę. Delikatnie wymieszać z masą owocową.
  • Ciasto ucierane z musem owocowym i kokosową pianką 5. Z piekarnika wyjąć wstępnie podpieczone ciasto, na wierzch wyłożyć przygotowany mus.
  • Ciasto ucierane z musem owocowym i kokosową pianką 6. Piec kolejne 15 min (200 st. C).
  • Ciasto ucierane z musem owocowym i kokosową pianką 7. Na piankę białka (zimne - z lodówki) ubić ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno: cukier, proszek budyniowy, wiórki kokosowe. Piankę wyłożyć na podpieczony mus.
  • Ciasto ucierane z musem owocowym i kokosową pianką 8. Piec jeszcze 15 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować