Miękkie i delikatnie wilgotne ciasto ucierane, mus owocowy spulchniony pianą z białek, całość przykryta słodką pianką z białek z dodatkiem kokosa.
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
200 g miękkiego masła lub margaryny
1/3 szklanki oleju
200 g śmietany 12%
1 szklanka cukru
7 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus:
450 g mieszanych owoców w dowolnej proporcji (maliny, agrest, czerwone porzeczki, drylowane wiśnie) - mogą być z kompotu
300 g jabłek smażonych z cukrem
3 łyżki kaszy mannej
cukier do smaku (około 1/2 szklanki)
3 białka
szczypta soli
Pianka:
4 białka
4 łyżki cukru
6 łyżek wiórków kokosowych
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
szczypta soli
Komentarze