Truskawkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaparzyć kawę, ostudzić i wymieszać z likierem.
UWAGA: Jajka należy sprzyć wrzątkiem przed użyciem!
Żółtka oddzielic od białek . Do żółtek dodać cukier puder i zmiksować. Miskę z żółtkami postawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać na parze przez około 5 – 6 minut. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez około 4 minuty aż masa będzie jasna i puszysta. Odstawić do ostudzenia.
2.Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.
Ubite żółtka delikatnie połączyć z rozmiksowanym w oddzielnej misce serkiem mascarpone, a następnie z ubitą śmietanką.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić. Wmieszać w krem z mascarpone.
3.Kawę, biszkopty i krem podzielić na 3 części. Zanurzać na chwilę biszkopty z pierwszej części w kawie i układać na dnie formy, przykryć częścią kremu i posypać 1 łyżką kakao.
Namoczyć kolejną porcję biszkoptów w kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego kakao. Posmarować kremem, posypać kakao i ułożyć ostatnią – trzecią warstwę biszkoptów, kremu i kakao.
Schładzać przez minimum 2 godziny lub przez całą noc.
Porady
Zamiast truskawek można użyć innych owoców- np. malin lub jagód.
Komentarze