Truskawkowe Tiramisu

0 (0 ocen)

Tiramisu w innej postaci - dla mnie najlepsza rzecz na świecie!

Składniki:

  • 375 ml zaparzonej kawy
    4 żółtka
    60-70 ml likieru Amaretto
    4 łyżki cukru pudru
    300 ml śmietanki kremówki 36%
    500 g serka mascarpone
    400 g podłużnych biszkoptów
    prawdziwe, gorzkie kakao
    400 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzyć kawę, ostudzić i wymieszać z likierem.
    UWAGA: Jajka należy sprzyć wrzątkiem przed użyciem!
    Żółtka oddzielic od białek . Do żółtek dodać cukier puder i zmiksować. Miskę z żółtkami postawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać na parze przez około 5 – 6 minut. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez około 4 minuty aż masa będzie jasna i puszysta. Odstawić do ostudzenia.
  • 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.
    Ubite żółtka delikatnie połączyć z rozmiksowanym w oddzielnej misce serkiem mascarpone, a następnie z ubitą śmietanką.
    Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić. Wmieszać w krem z mascarpone.
  • 3. Kawę, biszkopty i krem podzielić na 3 części. Zanurzać na chwilę biszkopty z pierwszej części w kawie i układać na dnie formy, przykryć częścią kremu i posypać 1 łyżką kakao.
    Namoczyć kolejną porcję biszkoptów w kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego kakao. Posmarować kremem, posypać kakao i ułożyć ostatnią – trzecią warstwę biszkoptów, kremu i kakao.
    Schładzać przez minimum 2 godziny lub przez całą noc.

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych owoców- np. malin lub jagód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować