Truskawkowe pianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte truskawki bez szypułek dokładnie miksujemy .
2.Zmiksowane truskawki przekładamy do garnka, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
3.Dodajemy cukier puder i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Musimy uważać aby powstały mus się nie zagotował. Odstawiamy i czekamy aż całość przestygnie.
4.Przestudzoną masę miksujemy na wysokich obrotach do chwili aż uzyskamy puszysty dobrze napowietrzony krem.
5.Blaszkę o wymiarach 20x30 wykładamy papierem do pieczenia na który przekładamy ubitą piankę i wyrównujemy wierzch. Całość wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny aż masa całkowicie stężeje.
6.Po upływie 3 godzin całość wykładamy na deskę do krojenia i ostrożnie odrywamy papier.
7.Kroimy ostrym nożem w prostokąty. Wychodzi około 16-18 kawałków.
8.Podajemy w towarzystwie truskawek. Smacznego.
Porady
Ile by się nie zrobiło zawsze jest mało . Warto więc zrobić z podwójnej porcji .
Komentarze