Truskawkowe pianki

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Truskawki w chmurce, które wszyscy pokochają.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 250 g dojrzałych truskawek
    - 25 g żelatyny
    -160 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Pianka

Truskawkowe pianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawkowe pianki. 1. Umyte truskawki bez szypułek dokładnie miksujemy .
  • Truskawkowe pianki. 2. Zmiksowane truskawki przekładamy do garnka, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • Truskawkowe pianki. 3. Dodajemy cukier puder i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Musimy uważać aby powstały mus się nie zagotował. Odstawiamy i czekamy aż całość przestygnie.
  • Truskawkowe pianki. 4. Przestudzoną masę miksujemy na wysokich obrotach do chwili aż uzyskamy puszysty dobrze napowietrzony krem.
  • Truskawkowe pianki. 5. Blaszkę o wymiarach 20x30 wykładamy papierem do pieczenia na który przekładamy ubitą piankę i wyrównujemy wierzch. Całość wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny aż masa całkowicie stężeje.
  • Truskawkowe pianki. 6. Po upływie 3 godzin całość wykładamy na deskę do krojenia i ostrożnie odrywamy papier.
  • Truskawkowe pianki. 7. Kroimy ostrym nożem w prostokąty. Wychodzi około 16-18 kawałków.
  • Truskawkowe pianki. 8. Podajemy w towarzystwie truskawek. Smacznego.

Porady

Ile by się nie zrobiło zawsze jest mało . Warto więc zrobić z podwójnej porcji .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Truskawki Żelatyna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować