Truskawkowe ciasto z painką jogurtową

0 (0 ocen)

Swietny na upalne dni, najlepiej smakuje schłodzone.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt;


    5 jajek
    10 dag cukru
    10 dag mąki pszennej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    odrobina soli

    Mus jogurtowy;


    500 ml śmietany kremówki ( 30 lub 36%)
    500 ml jogurtu greckiego
    10 dag cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl. wody ( ok 70 ml)

    Dodatkowo;


    1/4 szkl słodzonej herbaty ( poncz)
    1 szkl. dżemu truskawkowego
    2 galaretki truskawkowe
    40 dag truskawek pokrojonych w plasterki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Truskawkowe ciasto z painką jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek a następnie ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać aż do rozpuszczenia, kolejno dodać żółtka i miksować do połączenia. Mąki przesiać i porcjami dodawać do piany , delikatnie mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Blachę o wymiarach 25x 35 cm wyłożyć papierem, wylać ciasto na nią i piec około 25 min lub do tzw. suchego patyczka w temp. 170C.
    Po upieczeniu odstawić do ostudzenia
  • 2. Połowę jogurtu lekko podgrzać, mieszając zdjąć z palnika.
    Żelatynę zalać 70 ml wody i odstawić na około 10 min do napęcznienia. Po tym czasie postawić ja na palniku i podgrzewać do rozpuszczenia, jednak nie gotować. Zdjąć z palnika i dodać do ciepłego jogurtu. Dokładnie wymieszać. Masę przestudzić i wymieszać z pozostałym jogurtem. Śmietanę kremówkę przelać do miski, dodać cukier i ubijać na sztywną pianę. Do ubitej śmietany dodawać partiami jogurt i delikatnie mieszać do połączenia.
  • 3. Do foremki wkładamy biszkopt, ponczujemy herbatą, następnie smarujemy dżemem. Na dżemie równo rozprowadzamy mus jogurtowy i wkładamy do lodówki aż stężeje. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek, jeden obok drugiego lekko zachodząc na siebie.
    Galaretki rozpuszczamy w połowie wody. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki. Równo rozprowadzamy i wkładamy do lodówki aby stężała.
    Ciasto podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować