Truskawkowa pizza

0 (0 ocen)

Owocowo- mięsna pizza- czemu nie? Pomidory zastąpiłam truskawkami i powstała odmienna, pyszna wersja tego włoskiego dania:). Truskawki fajnie łączą się z filetem i boczkiem. Całość umieszczona jest na grubym, drożdżowym spodzie, czyli tak jak lubię! POLECAM!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag mąki,
    • 3 łyżki otrąb pszennych,
    • 3 łyżki oleju rzepakowego,
    • 150 ml mleka,
    • 3 dag drożdży,
    • 1/4 łyżeczki soli,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 jajko do ciasta,
    • jajko do posmarowania ciasta

    Nadzienie:
    • 3 łyżki dżemu truskawkowego,
    • 1 łyżka octu balsamicznego,
    • 1 podwójny filet z kurczaka,
    • ok 150 gram boczku wędzonego,
    • opakowanie mozzarelli w kulkach,
    • ok 1 szklanka truskawek,
    • bazylia do podania,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • przyprawa do kurczaka,
    • olej rzepakowy do smażenia,

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Truskawkowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników 1. CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej otręby, przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko i sól.
  • wyrośnięte ciasto 2. Zagniatamy ciasto około 10 minut po czym odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem
    Nakładamy nadzienie.
  • wyłożenie dżemu 3. NADZIENIE: Filet z kurczaka delikatnie rozbijamy, oprószamy przyprawami i smażymy na oleju. Gotowego delikatnie studzimy i kroimy w paseczki.
    Boczek kroimy w kosteczkę. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
    Dżem truskawkowy łączymy z octem balsamicznym. Mieszaniną smarujemy spód pizzy.
  • wyłożenie nadzienia 4. Na wierzch wykładamy filet, boczek oraz połowę przygotowanych truskawek. Pizzę odkładamy na około 10 minut, by podrosła. Następnie pieczemy ją około 35 minut w 180°.
  • nałożenie sera 5. Pod koniec pieczenia wyjmujemy i układamy na wierzchu pokrojone w plasterki kulki mozzarelli. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Gdy ser się rozpuści pizza jest gotowa. Przed podaniem układamy na wierzchu świeże truskawki oraz bazylię
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować