truskawki w żelu (do słoików)

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Truskawki tego lata są tak tanie, że grzech nie kupić większej ilości i nie zaprawić na zimę. Ostatnio zrobiłam kompoty a dziś truskawki w żelu- coś a'la konfitura z całymi owcami ale o rzadszej konsystencji. Na zimę będą idealne do lodów, deserów i serników.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg truskawek
    1 kg cukru żelującego
    łyżka solu z cytryny
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dodatki

Truskawki w żelu (do słoików) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i odszypułkować. Większe pokroić na połówki a mniejsze pozostawić w całości. Zasypać zwykłym cukrem, dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około kwadransa. W tym czasie dokłądnie wymyć i wyparzyć słoiki i pokrywki, wstawić je do piekarnika nastawionego na 200*C żeby dokładnie się wysuszyły. Do truskawek dodać cukier żelujący, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Od razu przełożyć do słoików i zakręcić. Pasteryzować około kwadransa.

Porady

Można dodać szklankę cukru żelującego więcej, wtedy otrzymamy konfiturę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować