Buraki wiórki do słoików

  • wyświetlono: 36756 |
  • dodany do książki kucharskiej: 38 |
  • polecenia: 5

Najpyszniejsze buraki jakie jadłam. Słodkie i kwaskowe jednocześnie, idealny dodatek do dań mięsnych.

Ola1984
  • 120min

Składniki

(na ok. 6 słoików 300-350 ml):
3 kg buraków
Zalewa:
1 litr wody
3/4 szklanki* octu 10%
1 1/2 łyżki soli
3/4 szklanki* cukru
125 ml oleju

* szklanka 250 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Buraki wiórki do słoików

  • 1. Buraki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki ręcznie lub w robicie. Starte buraki nałożyć do czystych, wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować. Buraki zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić. Buraki w słoikach pasteryzować przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuwarzywaburakiburaczkiocetcukiersólPrzetworydodatek do obiadudo słoików

Komentarze

Podobne przepisy

papryka z miodem

Dodane przez: aniak

Papryka z miodem do słoika

Pyszna papryka zamknięta w słoiku...

jablka-w-sloikach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tarte jabłka do słoików na zimę

Jabłka w słoiku to jeden z najpopularniejszych...

image-1xyi0v1

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Fasolka szparagowa do słoika

Zostałam obdarowana fasolką szparagową,...

Mizeria do słoików

Dodane przez: kuchenny świat

Mizeria do słoików

Zapraszam po przepis na mizerię...

Mizeria do słoików

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Mizeria do słoików

Zapraszam po przepis na pyszne...

Buraczki do słoika

Dodane przez: pierniczkowo

Buraczki do słoika

Smaczne i zdrowe buraczki do obiadu.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE