Buraki wiórki do słoików

  • wyświetlono: 31839 |
  • dodany do książki kucharskiej: 36 |
  • polecenia: 5

Najpyszniejsze buraki jakie jadłam. Słodkie i kwaskowe jednocześnie, idealny dodatek do dań mięsnych.

Ola1984
  • 120min

Składniki

(na ok. 6 słoików 300-350 ml):
3 kg buraków
Zalewa:
1 litr wody
3/4 szklanki* octu 10%
1 1/2 łyżki soli
3/4 szklanki* cukru
125 ml oleju

* szklanka 250 ml

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Buraki wiórki do słoików

  • 1. Buraki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki ręcznie lub w robicie. Starte buraki nałożyć do czystych, wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować. Buraki zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić. Buraki w słoikach pasteryzować przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuwarzywaburakiburaczkiocetcukiersólPrzetworydodatek do obiadudo słoików
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz

Dodane przez: karinzgr

Gulasz do słoika

Domowe przetwory są o niebo lepsze...

Buraczki do słoika

Dodane przez: pierniczkowo

Buraczki do słoika

Smaczne i zdrowe buraczki do obiadu.

Szczaw na zimę

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Siekany szczaw na zimę do słoików

U mnie szczawiu jak marchewki :)...

Cukinia w musztardzie do słoików.

Dodane przez: PolskaGotuje

Cukinia w musztardzie do słoików.

Kolejny przepis z serii weków -...

Śliwki do słoika

Dodane przez: eva3075

ŚLIWKI do słoika

Osobiście takie śliwki używam jako...

Sałatka z cukinii do słoików

Dodane przez: joanna30

Sałatka z cukinii do słoików

Pyszna sałatka na zimę do obiadu....