Buraki wiórki do słoików

  • wyświetlono: 33733 |
  • dodany do książki kucharskiej: 37 |
  • polecenia: 5

Najpyszniejsze buraki jakie jadłam. Słodkie i kwaskowe jednocześnie, idealny dodatek do dań mięsnych.

Ola1984
  • 120min

Składniki

(na ok. 6 słoików 300-350 ml):
3 kg buraków
Zalewa:
1 litr wody
3/4 szklanki* octu 10%
1 1/2 łyżki soli
3/4 szklanki* cukru
125 ml oleju

* szklanka 250 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Buraki wiórki do słoików

  • 1. Buraki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki ręcznie lub w robicie. Starte buraki nałożyć do czystych, wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować. Buraki zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić. Buraki w słoikach pasteryzować przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuwarzywaburakiburaczkiocetcukiersólPrzetworydodatek do obiadudo słoików

Komentarze

Podobne przepisy

Mizeria do słoików

Dodane przez: kuchenny świat

Mizeria do słoików

Zapraszam po przepis na mizerię...

Gulasz

Dodane przez: karinzgr

Gulasz do słoika

Domowe przetwory są o niebo lepsze...

Buraczki do słoika

Dodane przez: pierniczkowo

Buraczki do słoika

Smaczne i zdrowe buraczki do obiadu.

botwina do sloików

Dodane przez: majka190382

BOTWINA DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ

Wszyscy bardzo lubimy botwinę,...

Szczaw na zimę

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Siekany szczaw na zimę do słoików

U mnie szczawiu jak marchewki :)...

Galareta z kurczaka do słoików

Dodane przez: Beata12

Galareta z kurczaka do słoików

Smaczna galareta zamknięta w słoikach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE