Buraki wiórki do słoików

4.92 (181 ocen)

  • 2 godz.

Najpyszniejsze buraki jakie jadłam. Słodkie i kwaskowe jednocześnie, idealny dodatek do dań mięsnych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • (na ok. 6 słoików 300-350 ml):
    3 kg buraków
    Zalewa:
    1 litr wody
    3/4 szklanki* octu 10%
    1 1/2 łyżki soli
    3/4 szklanki* cukru
    125 ml oleju

    * szklanka 250 ml
Wystaw ocenę:

4.92 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki Buraczki

Buraki wiórki do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki ręcznie lub w robicie. Starte buraki nałożyć do czystych, wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować. Buraki zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić. Buraki w słoikach pasteryzować przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Cukier Ocet Sól Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować