trufle orzechowe

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne domowe kuleczki orzechowe.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • proporcje na około 20 sztuk:
    3/4 szklanki słodkiej śmietany minimum 30%
    255 g posiekanej czekolady deserowej lub pastylek czekoladowych
    szczypta soli
    3 łyżeczki wódki Soplicy o smaku orzechowym
    szczypta soli

    orzechy laskowe do obtoczenia pralinek około szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trufle orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Zalewamy nią posiekaną czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy alkohol i sól. Masę mieszamy energicznie trzepaczką,
  • 2. Masę chłodzimy przez około 30 minut w zamrażarce.
  • 3. W tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia i prażymy na suchej patelni orzechy laskowe. Orzechy obieramy z brązowej skórki i siekamy.
  • 4. Aby kulki były równej wielkości masę nabieramy łyżką do lodów i w rękach kształtujemy kuleczki. Obtaczamy je w posiekanych orzechach. Kuleczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem.
    Odstawiamy 2-3 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować