Trufle kakaowo - orzechowe z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Trufle z orzechami, migdałami i żurawiną mogą zastąpić kupne słodycze na co dzień i podczas świąt.

Masę na kakaowe kulki przygotowuje się z bakalii wymieszanych z ugotowaną ciecierzycą. Blendowanie i formowanie okrągłych smakołyków zajmuje kilkanaście minut, bo masa jest bardzo plastyczna i nie klei się do rąk.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g ciecierzycy
    120g masła
    pół szklanki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    4 łyżki mielonych orzechów laskowych
    3 łyżki płatków migdałów
    3 łyżki suszonych żurawin
    • dodatkowo do obtoczenia trufli:
    gorzkie kakao do obtoczenia kulek
    3 łyżki mielonych orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Czekoladki Trufle Kulki

Trufle kakaowo - orzechowe z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia odlewamy wodę, w której się moczyła, zalewamy nową i gotujemy przez godzinę. Ostudzoną cieciorkę blendujemy z masłem i cukrem pudrem. Pod koniec blendowania dodajemy resztę składników.
    Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Część trufli obtaczamy w mielonych orzechach, a pozostałe w kakao. Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Czekolada Kakao Orzechy Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować