Tradycyjny swojski smalec

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Z kiszonym ogórkiem, domowym chlebem - rewelacja!

  • 60 min

Składniki:


  • 30 dag słoniny
    10 dag swojskiej kiełbasy
    3-4 cebule
    6 ząbków czosnku
    łyżka majeranku
    0,5 łyżki jarzynki
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tradycyjny swojski smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę kroimy w centymetrową kostkę – nie mniejszą, przekładamy do garnka i topimy na wolnym ogniu (garnek powinien być porządny, z grubym dnem, w przeciwnym razie skwarki mogą mieć taki posmak jakby się przypaliły, mimo iż będą się smażyć krótko). Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w drobną kostkę. Obrane cebulę kroimy na krzyż, a następnie w plasterki, ząbki czosnku drobno siekamy – warzywa oraz kiełbasę dodajemy do wytopionej słoniny, gdy widać już ładne, rumiane skwarki. Dodajemy wszystkie przyprawy do smaku (majeranek dobrze jest rozetrzeć w dłoniach) i na wolnym ogniu, ciągle mieszając przesmażamy całość tak długo, aż cebula będzie miękkawa, ale nie rozgotowana. odstawiamy do wystudzenia i podajemy z kiszonymi ogórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować