Swojski majonez

  • wyświetlono: 927 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Własnej roboty majonez wykonany w 5 minut. Przepis podarowała mi moja teściowa. Nie kupuje majonezu od 4 lat!

joanna28
  • 5min

Składniki

2 jaja
czubata łyżeczka musztardy sarebskiej
szczypta pieprzu czarnego mielonego
szczypta soli
ok szklanki oleju roślinnego

Sposób przygotowania przepisu:

Swojski majonez

  • 1. Do miksera (zamykanego szczelnie od góry) wbijamy 2 jaja, musztardę, przyprawy, zmiksować. Od góry miksera, przez otwór w wieczku wlewać powolutku olej, mikser cały czas jest włączony i miesza składniki. Wyłączamy gdy wlejemy cały olej a majonez będzie gęsty. Jeżeli majonez będzie rzadszy to dolewamy jeszcze trochę oleju. Przekładamy do naczynia i odstawiamy do lodówki na 20 min.

Porady

Jaja i musztarda nie mogą być schodzone w lodówce! Muszą mieć temperaturę pokojową, bo majonez się zważy!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzuSwojski majonez

Komentarze

Podobne przepisy

image-1eoepor

Dodane przez: paolineczka

Kreatywne babeczki z masą z selera i pomarańczy

Babeczki z masą z selera i pomarańczy...

image-299r6n7

Dodane przez: moniczkaala

Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym...

Portobello nadziałam batatami i...

image-1hfl3m1

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

JAJKA faszerowane koperkiem i wędzonym łososiem

Pysze i aromatyczne faszerowane...

image-0509mtw

Dodane przez: in-humility

PIECZARKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Pieczarki takie możemy jeść na...

image-15teo1b

Dodane przez: in-humility

KRĄŻKI CEBULOWE

Krążki cebulowe to pyszna i lekka...

image-0ndudig

Dodane przez: in-humility

BRUSCHETTA

Aromatyczne, błyskawiczne grzanki...