Tradycyjny pasztet z grzybami

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Własnorecznie zrobiony pasztet bedzie smaczną ozdobą każdego stołu....

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 dag wieprzowiny
    50 dag cielęciny
    1/2 tuszki królika
    30 dag wątróbki drobiowej
    garść suszonych grzybów-maślaki ,borowiki
    2 cebule
    1 marchewka
    kawałek selera
    5 jajek
    lisć laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    gałka muszkatołowa
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    1 kajzerka
    suszona bazylia do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Tradycyjny pasztet z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasztet tradycyjny z grzybami - PRZYGOTOWANIE:
    Wieprzowe mięso i cielęcinę i tuszkę królika umyć zalać zimną wodą ,dodać marchewkę ,seler przyprawy i całość gotować na wolnym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. Do gotującego się wywaru dodać pod koniec wątróbkę i gotować około 7 minut. Mięso wyjąć zostawić do przestygnięcia i jeszcze ciepłe obrać od kości.
  • 2. Grzyby namoczyć ,ugotować odcedzić i wycisnąć. Obrane mięso i grzyby oraz cebulę zmielić dwa razy przez maszynkę o drobnym sitku,dodać namoczoną wcześniej w wodzie kajzerkę wbić jajka, dodać gałkę muszkatołową, posolić do smaku dodać mielony pieprz i dokładnie wyrobić masę .Gdyby okazała się za sucha dolać troszkę wywaru z gotującego się mięsa. Podłużną wąską formę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić wyłożyć masę mięsną lekko ubić i posypać pasztet suszoną bazylią . Piec około 50-60 minut w temp 180*
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Mięso Podroby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować