Tradycyjny gulasz mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na małe kawałki. W rondlu roztopić margarynę, dodać pokrojone mięso, ziele angielskie, pieprz oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Całość dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
2.Mięso nadal dusić, doprowadzając do wyparowania wody. Następnie przyrumienić mięso. Co jakiś czas podlewać go małą ilością wody, dusić i przyrumieniać. (należy powtórzyć te czynności kilka razy, tak by mięso nabrało brązowego koloru).
3.Gdy mięso zbrązowieje, należy zalać go wodą i dodać pozostałe przyprawy: sól, paprykę, przyprawę do mięs, kostkę mięsną. Doprowadzić do wrzenia i posypać po całości łyżką mąki krupczatki i dusić. Gdy mąka się wchłonie, znowu podsypać. Mąkę należy dodać kilka razy, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu.
Komentarze