Tradycyjny gulasz mojej mamy

5 (194 ocen)

Cała rodzina wprost go uwielbia :) jest niezwykle aromatyczny i przepyszny :)

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    cebula
    ziele angielskie
    pieprz w ziarnach
    przyprawa - kostka mięsna
    przyprawa do mięs uniwersalna
    papryka słodka
    sól
    margaryna - 2 łyżki
    mąka krupczatka
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Tradycyjny gulasz mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2a9haml 1. Mięso pokroić na małe kawałki. W rondlu roztopić margarynę, dodać pokrojone mięso, ziele angielskie, pieprz oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Całość dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  • image-0rf8kwf 2. Mięso nadal dusić, doprowadzając do wyparowania wody. Następnie przyrumienić mięso. Co jakiś czas podlewać go małą ilością wody, dusić i przyrumieniać. (należy powtórzyć te czynności kilka razy, tak by mięso nabrało brązowego koloru).
  • image-0ft3cla 3. Gdy mięso zbrązowieje, należy zalać go wodą i dodać pozostałe przyprawy: sól, paprykę, przyprawę do mięs, kostkę mięsną. Doprowadzić do wrzenia i posypać po całości łyżką mąki krupczatki i dusić. Gdy mąka się wchłonie, znowu podsypać. Mąkę należy dodać kilka razy, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować