Tortille po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tortille, które możesz przygotować na karnawałową kolację, na spotkania rodzinne, na różne uroczystości.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 opakowanie tortilli 6 x 25cm
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki ketchupu pikantnego
    • 500 ml passaty
    • 100 g koncentratu pomidorowego
    • 400 g fasoli czerwonej w puszce
    • 285 g kukurydzy konserwowej
    • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 12 plastrów żółtego sera
    • 1 papryka czerwona
    • Olej do smażenia
    • ½ łyżeczki oregano
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • ½ łyżeczki papryki ostrej
    • Szczypta Chlii
    • Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tortille

Tortille po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, wsypuję paprykę ostrą, paprykę słodką, oregano oraz sól. Smażę około 10 minut i wlewam ketchup.
  • sos 2. . Do garnka wlewam passatę, koncentrat pomidorowy, dodaję odlaną zalewy kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną w paseczki drobno paprykę czerwoną, doprawiam solą oraz papryką ostrą. Wszystko razem gotuję 10 minut. Połowę sosu z warzywami przekładam do mięsa.
  • farsz 3. Na każdym placku tortilli układam po dwa plastry żółtego sera i po trzy łyżki farszu. Placki zwijam, najpierw zawijam brzegi, żeby nie wypadł mi farsz a później zwijam w roladki.
  • roladki 4. Tortillę układam w naczyniu żaroodpornym, polewam wierzch pozostałym sosem i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
  • danie 5. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować