Tortille zapiekane po meksykańsku

4.5 (171 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wbrew pozorom to danie naprawdę robi się szybko:). Na drugi dzień, odgrzane smakuje równie dobrze.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 tortille
    300g mielonej wołowiny
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    4 papryczki ostre marynowane
    500 ml przecieru pomidorowego - passaty
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, kolendra, kumin, oregano
    200g żółtego sera
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortille zapiekane po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, paprykę i papryczki drobno kroimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso, paprykę i cebulę. Doprawiamy przyprawami. Pod koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i marynowane papryczki. Dolewamy trochę passaty. Dusimy jeszcze 5 minut.
  • 2. Do pozostałej passaty dodajemy sól, pieprz, pieprz, słodką paprykę i starty ser. 1/2 Wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Na każdą tortillę wykładamy farsz, zwijamy je i układamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy pozostałym sosem. Zapiekamy przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować