1.Mąkę wymieszaną z solą, rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotna ścierką i odstawić na jakiś czas. Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko ma stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ścierką by nie wyschło. Smażyć na rozgrzanej suchej patelni.
2.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa (3 łyżeczki) .
3.Pomidory, ogórek, paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Sos koperkowo-ziołowy rozrobić w 2 łyżkach wody i w 2 łyżkach oleju. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Sałatę lodową pokroić na małe kawałki (najlepiej rwać rękoma). Wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić solą i pieprzem.
4.Jogurt naturalny mieszamy z przyprawą do tzatziki, następnie dodajemy majonez, przeciśnięty ząbek czosnku przez praskę, posiekany koperek szczyptę soli i pieprzu. Odstawiamy na 10minut do lodówki.
5.Farsz wykładamy na wcześniej posmarowany placek sosem, składamy w rulon i polewamy sosem. Smacznego:)
Komentarze