RUSTYKALNE CIASTO z RADICCHIO,GORGONZOLĄ i ORZECHAMI (TORTA SALATA con RADICCHIO, GORGONZOLA e NOCI)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeśli nie znacie smaku radicchio to czas to zmienić :) To zimowe warzywo o pięknych bordowych liściach jest bardzo zdrowe, dzięki swojej goryczce pobudza apetyt, stymuluje system trawienny, tonizuje krew i wątrobę.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    2 małe główki radicchio
    1 szalotka (lub mała cebulka)
    garść orzechów włoskich
    garść rodzynek
    50 g sera gorgonzola
    oliwa z oliwek
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    sól
    pieprz

    dodatkowo:
    jajko do posmarowania ciasta
    sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Dania główne

Rustykalne ciasto z radicchio,gorgonzolą i orzechami (torta salata con radicchio, gorgonzola e noci) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1clia18 1. Rodzynki opłukać i namoczyć we wrzącej wodzie. Orzechy posiekać na dość duże kawałi, ser pokroić na kosteczkę. Umyć (każdy liść z osobna) i pokroić w paski radicchio, szalotkę pokroić na drobną kosteczkę.
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy z oliwek podsmażyć chwilkę szalotkę po czym dodać radicchio. Posolić, i dusić pod przykryciem ok. 10-15 min., na początku ewentualnie dodać odrobinkę wody. Radicchio będzie gotowe gdy straci na objętości i zmieni kolor na ciemniejszy). Pod koniec smażenia dodać cukier i odkryć patelnię, aby odparował sok.
    Jeśli radicchio będzie już uduszone, a zostanie trochę soku należy go dokładnie odcedzić.
  • 3. Do lekko ostudzonego radicchio dodać odcedzone rodzynki i posiekane orzechy (zostawić trochę do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem.
  • image-222dvmu 4. Na okrągłej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Jeśli zostaną Wam skrawki można powykrawać dekoracje tak jak u mnie na zdjęciu.
    Na ciasto wyłożyć radicchio, poukładać kawałeczki sera i posypać orzechami. Udekorować pozostałym ciastem francuskim, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarenkami sezamu.
  • 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min. (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) do momentu zrumienienia. Najlepiej podawać ciepłe, a równie dobrze smakuje na zimno.
    Buon Appetito!

Porady

Ciasto francuskie wyciagnij z lodówki w ostatniej chwili, im zimniejsze tym lepsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować