STRUDEL z RADICCHIO, CZERWONĄ CEBULĄ i RODZYNKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Radikio to zimowe warzywo, przypominajce wyglądem sałatę lub kapustę o pięknych bordowych liściach. Jest bardzo zdrowe, dzięki swojej goryczce pobudza apetyt, stymuluje system trawienny, tonizuje krew i wątrobę.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (prostokątne)
    2 główki radicchio
    1 bardzo duża czerwona cebula
    garść rodzynek
    oliwa z oliwek
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżka octu balsamicznego
    sól
    pieprz
     
    dodatkowo:
    jajko do posmarowania ciasta
    sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Strudel Dania główne

Strudel z radicchio, czerwoną cebulą i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki opłukać i namoczyć we wrzącej wodzie.Radicchio umyć (każdy liść z osobna) i pokroić w paski, szalotkę pokroić na drobne paseczki.
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy z oliwek dodać cebulę cebulę, odrobinę soli, podsmażyc przez chwilę, poczym dodać trochę wody i dusić cebulę do miękkości.
  • 3. Do miękkiej cebuli dodać radicchio i dusić pod przykryciem ok. 10-15 min., na początku (ewentualnie dodać ojeszcze drobinkę wody). Radicchio będzie gotowe gdy straci na objętości i zmieni kolor na ciemniejszy. Pod koniec smażenia doda cukier, rodzynki, ocet balsamiczny i odkryć patelnię, aby odparował sok.
    Jeśli radicchio będzie już uduszone, a zostanie trochę soku należy go dokładnie odcedzić. Doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Na prostokątnej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Na ciasto (na środek wzdłuż) wyłożyć radicchio. Ponacinać boki ciasta, a następnie uformować strudel zakładając najpierw górę id ół, a następnie zaplatając na zmianę boki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  • 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min. (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) do momentu zrumienienia. Najlepiej podawać ciepłe, a równie dobrze smakuje na zimno.
    Buon Appetito!

Porady

Ciasto francuskie wyciagnij z lodówki w ostatniej chwili, im zimniejsze tym lepsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Radicchio Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować