STRUDEL z RADICCHIO, CZERWONĄ CEBULĄ i RODZYNKAMI

  • wyświetlono: 183 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Radikio to zimowe warzywo, przypominajce wyglądem sałatę lub kapustę o pięknych bordowych liściach. Jest bardzo zdrowe, dzięki swojej goryczce pobudza apetyt, stymuluje system trawienny, tonizuje krew i wątrobę.

Maria da leccarsi le dita
  • 60min

Składniki

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (prostokątne)
2 główki radicchio
1 bardzo duża czerwona cebula
garść rodzynek
oliwa z oliwek
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
 
dodatkowo:
jajko do posmarowania ciasta
sezam

Sposób przygotowania przepisu:

STRUDEL z RADICCHIO, CZERWONĄ CEBULĄ i RODZYNKAMI

  • 1. Rodzynki opłukać i namoczyć we wrzącej wodzie.Radicchio umyć (każdy liść z osobna) i pokroić w paski, szalotkę pokroić na drobne paseczki.
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy z oliwek dodać cebulę cebulę, odrobinę soli, podsmażyc przez chwilę, poczym dodać trochę wody i dusić cebulę do miękkości.
  • 3. Do miękkiej cebuli dodać radicchio i dusić pod przykryciem ok. 10-15 min., na początku (ewentualnie dodać ojeszcze drobinkę wody). Radicchio będzie gotowe gdy straci na objętości i zmieni kolor na ciemniejszy. Pod koniec smażenia doda cukier, rodzynki, ocet balsamiczny i odkryć patelnię, aby odparował sok.
    Jeśli radicchio będzie już uduszone, a zostanie trochę soku należy go dokładnie odcedzić. Doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Na prostokątnej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Na ciasto (na środek wzdłuż) wyłożyć radicchio. Ponacinać boki ciasta, a następnie uformować strudel zakładając najpierw górę id ół, a następnie zaplatając na zmianę boki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  • 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min. (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) do momentu zrumienienia. Najlepiej podawać ciepłe, a równie dobrze smakuje na zimno.
    Buon Appetito!

Porady

Ciasto francuskie wyciagnij z lodówki w ostatniej chwili, im zimniejsze tym lepsze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatacebularodzynkikuchnia włoskastrudelradicchioradikiostrudel z warzywamirolda z warzywami

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie z czerwoną cebulą i groszkiem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Śledzie z czerwoną cebulą i groszkiem

Rewelacyjna sałatka ze śledzikiem...

Roladki z czerwoną cebulą

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Roladki z czerwoną cebulą

Proste roladki z kurczakiem z ciągnącym...

Strudel

Dodane przez: magdalenka280

Strudel z młodą kapustą i pieczarkami

Pomysł na to danie narodził się...

mielone z cebula i kukurydzą

Dodane przez: Magda_Z

Mielone z czerwoną cebulą i kukurydzą

Ciekawa odmiana tradycyjnych mielonych

Pieczone młode ziemniaki z kalarepą i czerwona cebulą

Dodane przez: JustKuchcik

Pieczone młode ziemniaki z kalarepą i czerwona...

Połączenie ziemniaków z kalarepą...

Gulasz z sosem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gulasz wieprzowy z cebulą i czerwoną papryką...

Pysznie smakuje z ziemniakami.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE