Bita śmietana z czekoladą:
600ml śmietany 30%
cukru pudru do smaku
1,5 łyżki żelatyny
2czekolady gorzkie 70% kakao po 100g
Masa tłuszczowa:
1 kostka masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka masy krówkowej z puszki (nie koniecznie)
zamiast masy krówkowej może być kilka kropli cytryny
Kisiel z soku wiśniowego:
sok wiśniowy z litrowego kompotu
2łyżki cukru
2łyżki mąki
drylowane wiśnie z kompotu
Biała masa cukrowa:
8 szklanek cukru pudru
2 niepełne szklanki glukozy w proszku
8 łyżeczek żelatyny
140 ml zimnej wody
6 łyżeczek margaryny ,,Planta,,
olejek śmietankowy, waniliowy ( ja wlewam całą buteleczkę)
Barwniki spożywcze ja użyłam w proszku
czerwony
czarny
niebieski
zółty
Zygzak auto na urodziny tort zigzak mc queen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie Biszkoptu:
Ubijamy białka, dodajemy żółtka, cukier. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy biszkopt na (2 blaszki prostokątne o wymiarach około 23cmx36cm)wysmarowane formy tylko od spodu, boków nie smaruję ponieważ potem odstają od formy. Na jedną formę mniej ciasta wylewam a na drugą więcej i tą po ostudzeniu przekroimy na 2 części. Można upiec wszystko na jednej formie ale wtedy trzeba przekroić na 3 części
Piekę w 180 stopniach z termoobiegiem ok 20-25min.
Wykrawanie biszkoptu:
Z upieczonego biszkoptu z góry i jednego boku odkrawamy pasek 3cm.
Pozostałe brzegi wyrównujemy. Potem przekrawamy tak aby powstały 3 placki.
2.Gotujemy kisiel:
Podzielić sok na 2 części
Do garnka wlać część soku i 2łyżki cukru i to gotujemy. Resztę soku łączymy z 2 łyżkami mąki i to wlewamy do gotującego się soku i mieszamy, powstanie kisiel (wiśnie dodajemy jak będzie kisiel już zimny, będą bardziej jędrne).
3.Krem ze śmietany i czekolady:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką masła i pozostawić do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuścić z 5 łyżkami wody. Ostudzić
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Wlać żelatynę do śmietany i połączyć z czekoladą.
4.Przekładanie biszkoptu:
Na pierwszy placek położyć kisiel wiśniowy (połączony z wiśniami drylowanymi). Na to trochę mniej niż połowę kremu ze śmietany.
Następnie położyć drugi placek. Na niego druga część śmietany - zostawiając trochę na dach auta. A na śmietanę pokrojoną mleczną czekoladę. Lekko docisnąć .
Z przodu tam gdzie będzie przód auta położyć cienkie paski biszkopta na nadkola. Przykryć 3 plackiem. Lekko docisnąć całość, śmietanę która wyjdzie bokami zebrać nożem. Następnie uformować dach - szersze paski można przekroić na pół i też przełożyć kremem śmietanowo-czekoladowym. Wstawić całość do lodówki. Na co najmniej 2 godz. Wszystko przesiąknie. Po wyjęciu z lodówki nadać ostateczny kształt auta. Ścią lekko dach i boki. Zaokrąglić kanty auta.
5.Wykonanie masy tłuszczowej:
Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem z łyżką masy krówkowej. Masę krówkową możemy zastąpić sokiem z cytryny. Trzeba obsmarować masą tłuszczową cały tort tak aby krem śmietanowy nie miał styczności z masą cukrową ponieważ rozpuści nam karoserię auta.
6.Masa cukrowa:
Żelatynę zalać zimną wodą,odstawić na ok 5 minut
Postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ROZPUŚCI (rozluźni) wsypać glukoze, uważać ,zeby papka się nie zagotowała! Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa.Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
Wlac olejek waniliowy,śmietankowy.
Połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .
cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jesli będzie zbyt sucha dodaj Planty
Masa na początku jest bardzo klejąca w miarę dosypywania cukru będzie bardziej plastyczna.
Gotową masę podzielić na części połowę na kolor czerwony. Zostawić też białą na szyby i oczy, tyle samo na zółtą, czarną a najmniej na niebieską małą kuleczkę.
Barwnik czerwony dodać łyżeczkę do kieliszka i rozrobić z kropelkami wody i wlać tą papkę do największej części. Gdy wyrabiamy masę z barwnikami lepiej założyć rękawiczki gumowe. Tak samo barwić resztę kolorów.
Gotową mase cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty ( ja polecam mąkę ziemniaczaną)
Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na tort dopasować rękami i obkroić niepotrzebną masę cukrową..
Potem zająć się szczegółami jak na zdjęciu: okna, światła, koła, pioruny, oczy . Wszystkie te elementy przykleiłam za pomocą lukru z cukru pudru i wody.
Komentarze