Ciasteczka Czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czekoladowe

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki margaryny
    2 szklanki mąki
    3 łyżki kakao
    1 tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka- rozpuszczona)
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka masła (do czekolady)

Ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stół zrobić kopiec i dołek w kopcu. W dołek wbijamy jajka, wsypujemy kakao sodę i wkrawamy miękką margarynę. W mikrofali (lub kąpieli wodnej) rozpuszczamy czekoladę z łyżeczką masła. Gdy czekolada trochę przestygnie wlewamy ją do reszty składników i wyrabiamy wszystkie razem.
    Gdy wyrobimy ciasto wkładamy je do woreczka i do lodówki na około 1 godzinę.
  • Ciastka przed pieczeniem 2. Po wyjęciu z lodówki dzielimy na części trochę wyrabiamy i rozwałkowujemy na ok 5mm i wykrawamy ciastka.
  • Układamy na blaszce 3. Blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka układamy blisko siebie ponieważ nie rosną w szerz.
    Pieczemy w 180'C z termoobiegiem około 15 min.

Porady

Ciasto ma dziwną konsystencję nie jest rozciągliwe. Podczas wałkowania trzeba podsypywać mąką stół i wałek.

Komentarze

Podobne przepisy