Ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypać na stół zrobić kopiec i dołek w kopcu. W dołek wbijamy jajka, wsypujemy kakao sodę i wkrawamy miękką margarynę. W mikrofali (lub kąpieli wodnej) rozpuszczamy czekoladę z łyżeczką masła. Gdy czekolada trochę przestygnie wlewamy ją do reszty składników i wyrabiamy wszystkie razem.
Gdy wyrobimy ciasto wkładamy je do woreczka i do lodówki na około 1 godzinę.
2.Po wyjęciu z lodówki dzielimy na części trochę wyrabiamy i rozwałkowujemy na ok 5mm i wykrawamy ciastka.
3.Blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka układamy blisko siebie ponieważ nie rosną w szerz.
Pieczemy w 180'C z termoobiegiem około 15 min.
Porady
Ciasto ma dziwną konsystencję nie jest rozciągliwe. Podczas wałkowania trzeba podsypywać mąką stół i wałek.
Komentarze