Tort ZĄBEK

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort dla dentysty.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki mąki tortowej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Do przełożenia:
    - 500 ml śmietanki 30% (lub 36%)
    - 3 śmietanfixy
    - do smaku - cukier puder
    - borówki lub inne owoce niepuszczające soku

    Do dekoracji:
    - lukier plastyczny: szary, czerwony i biały
    - pisak cukrowy
    - borówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ząbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w prostokątnej formie, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić wzdłuż.
    Z biszkoptu nożem wyciąć kształt zęba. (Można wcześniej przygotować sobie szablon z papieru).
  • 2. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru i 2 opakowań śmietanfix.
    Biszkopt przełożyć bitą śmietaną i borówkami. Cały wierzch biszkoptu posmarować bitą śmietaną.
  • 3. Z lukru ulepić małe ząbki, szczoteczkę i pastę do zębów, akcesoria dentystyczne. Biszkopt, posmarowany bitą śmietaną, posypać ostatnią torebkę śmietanfixu i dopiero wtedy położyć dekoracje wykonane z lukru.
    Tort można obłożyć naookoło owocami.

Porady

Cukru pudru dajemy tyle, ile lubimy. Ja nie dodaję go na ogół wcale, żeby torty nie były zbyt słodkie. Dekoracje z lukru najlepiej położyć na tort tuż przed podaniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować