Tort z wiśniówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jaja utrzeć z cukrem do białości, mąki przesiać wraz z proszkiem i kakao i dodać do masy. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem ( tylko dno) i wysypać bułką tartą. Wlać masę i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika ( 170 stopni z termoobiegiem) i piec przez około 30-35 minut. Upiec dwa takie biszkopty. Wystudzić
2. Napar kawowy wymieszać z wiśniówką. Konfiturę wymieszać z wiśniami z kompotu i wiśniówką,odstawić na 10 minut.
3.Biszkopty nasączyć ponczem kawowo- wiśniowym , na jednym krążku rozsmarować masę wiśniową.
4. Budynie ugotować na mleku i ostudzić. Miękkie masło ucierać,dodając stopniowo wystudzony budyń. dodać kakao i wyrobić na jednolity krem. Część kremu delikatnie rozłożyć na masie wiśniowej. Przykryć drugim biszkoptem.
5. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na bokach tortu. Udekorować wiśniami z kompotu i wiśniami w czekoladzie. Cały tort można posypać kakao.
Komentarze